Programma's

5 Levendige stad

5. Levendige stad

Sport en cultuur leveren in samenhang met andere programma’s uit de begroting een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. Wij werken in dit programma aan een levendige stad waarbij er sterke verbanden zijn met doelstellingen op (andere) terreinen zoals fysieke én mentale gezondheid, participatie, openbare ruimte en economie. Het draagt bij aan de eigen kracht van de inwoners, verbinding en ontmoeting, én het imago en het vestigingsklimaat van de stad. Met de Regio Deal Brainport middelen en met onze strategische investeringen versterken we in de komende jaren het voorzieningenniveau van onze stad en regio via projecten die bijdragen aan (urban) sport en cultuur.

Sport

In 2021 heeft de gemeenteraad de sport en beweegvisie 2021-2025 "Heel Eindhoven beweegt" vastgesteld. De ambitie is dat zoveel mogelijk inwoners aan de beweegrichtlijnen voldoen. Hiervoor zet de gemeente verschillende middelen in. Dit varieert van het ondersteunen van verenigingen en samenwerken met scholen, het activeren van inwoners in de wijken, het aanbieden van subsidieregelingen, het exploiteren en ontwikkelen van sportaccommodaties tot het organiseren van sportevenementen.

Cultuur

Kunst en cultuur, erfgoed, evenementen en design dragen bij aan een levendige stad die prikkelt, uitdaagt en verbind. Cultuur biedt ontspanning en sociale cohesie en zet aan tot reflectie en ontwikkeling. Cultuur draagt bij aan de aantrekkingskracht van Eindhoven voor alle inwoners, bezoekers, bedrijven en (internationaal) talent, om hier te wonen, te verblijven of te vestigen. We bieden zoveel mogelijk verschillende mensen de gelegenheid om culturele activiteiten te bezoeken en waarderen, voor alle portemonnees, leeftijden en achtergronden. Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) is hierbij essentieel. Zij geeft uitvoering aan het eerste jaar van de Cultuurbrief 2025-2028, het beleidskader voor kunst en cultuur voor de nieuwe periode. Met extra geld voor programma’s en Snelgeld  en de herpositionering van de subsidierelatie met de Bibliotheek Eindhoven zorgen we voor een betere connectie met onderwijs, het sociaal domein en wijkgericht werken

We zorgen voor een breed en divers cultureel aanbod, van, voor en door inwoners. We faciliteren het beoefenen van amateurkunst en brengen kinderen en jongeren in contact met kunst en cultuur. We koesteren de rauwe rafelranden voor culturele professionals in de stad en ontwikkelen ruimtes voor ateliers en makerspaces.We versterken het design ecosysteem met een actieplan en Triple Helix aanpak. Dit programma zal vanaf 2025 ontwikkeld worden met de stakeholders en het designveld, wij leveren hiervoor een bijdrage. We ontwikkelen daarnaast genoeg ruimtes voor ateliers en brengen het aanbod van cultuur naar de wijken dichtbij de inwoners om de cultuurparticipatie en verbindingen met de omgeving te verhogen.

 

Met ''Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven'' geven we ruimte aan de Nachtcultuur, waarbij mogelijkheden worden benut om dit aan te jagen in de stad. We zetten in herontwikkelingsgebieden concreet in op mogelijkheden voor bruisende Nachtcultuur, zowel in placemaking als in een permanente hoedanigheid.

Het Van Abbemuseum is dé plek om kunst te ervaren. Niet alleen door te kijken. Ook door te horen, te ruiken en te voelen. Alle kunstwerken en designobjecten in de collectie vertellen een verhaal uit de samenleving. Soms ongemakkelijk of confronterend, maar vaak hoopvol. Het museum bouwt bruggen tussen mensen, verhalen en plekken. In het voorjaar 2024 heeft de raad het nieuwe beleidsplan “De tijd vooruit” met deze uitgangspunten vastgesteld. We werken hiervoor ook in 2025 lokaal, (inter)nationaal, inclusief, meerstemmig en multizintuiglijk met kunstenaars, culturele en onderwijs organisaties, Brainport bedrijfsleven en diverse burgerinitiatieven.

Erfgoed
Een levendige stad die in het nu staat en naar de toekomst kijkt, put daarbij ook kracht uit het verleden. Eindhoven is rijk aan gebouwd erfgoed en monumenten en bezit een rijke archeologische historie. We gaan die beter zichtbaar maken en hebben daarvoor een uitvoeringsagenda voor vier jaar (2023-2026) opgesteld. We gaan door met het aanwijzen van monumenten van nieuwere generaties, de doorontwikkeling van het Erfgoedhuis, het nog meer (fysiek en digitaal) zichtbaar maken van ons Erfgoed en de zoektocht naar een nieuw gezamenlijk depot met  de gemeente Helmond en eventuele andere partners uit de stad.
Erfgoed kan een kwaliteit in zichzelf zijn, maar kan als onderdeel van ruimtelijke ontwikkelingen een extra meerwaarde geven. Daarbij besteden we extra aandacht aan het blijvend gebruiken (inclusief onderhoud en verduurzaming) of hergebruiken van monumenten.

Doelen

Zoveel mogelijk Eindhovenaren in beweging

Sport- en beweegaanbod dat aansluit bij de behoefte in de stad

Sportverenigingen die vitaal(-plus) zijn

Kinderen die motorisch vaardig zijn

(Top)sportevenementen die een impuls geven aan het imago van de stad

Sport- en beweegaccommodaties die aansluiten bij de behoefte in de stad

CO2-reductie sportaccommodaties

                                                                                                                                               .

Het culturele aanbod in de stad is van hoog artistiek niveau, divers en heeft ‘voor elk wat wils’

Bijdragen aan creatieve industrie, waaronder de design community van Eindhoven

Cultuur van en voor iedereen

CO2-reductie cultuuraccommodaties

Impact van kunst op mensen door midden in de samenleving op een positieve manier een sociaal en maatschappelijke bijdrage te leveren

Duurzaam behoud van cultuurhistorisch waardevolle bebouwing en structuren

Het behoud van archeologische vondsten

Erfgoed beter ontsluiten en zichtbaar maken

Eindhovenaren dagelijks informeren

Bibliotheekvoorziening die aansluit bij de behoefte in de stad

                                                                                                                                               .

Highlights 2025 uitvoeringsprogramma bestuursakkoord

Sport en erfgoed

  1. Verbeteren sportaccommodaties (verbouwing Tongelreep en IHP Sport)
  2. Erfgoed beter ontsluiten (doorontwikkeling erfgoedhuis en erfgoedbordjes)
  3. Werving en behoud vrijwilligers

Cultuur

  1. Eerste jaar uitvoering cultuurbrief 25-28: Cultuur biedt ontspanning, verbindt en zet aan tot reflectie. De nieuwe Cultuurbrief, waar we in 2025 uitvoering aan geven, draagt bij aan de uitgangspunten verwoord in het bestuursakkoord zoals het stimuleren van nieuwe initiatieven/makers, verbreden van doelgroepen en samenwerking binnen en buiten de sector.
  2. Versterking design ecosysteem: Eindhoven is de stad van technologie én design. Ter versterking van het design ecosysteem zetten we in op de ontwikkeling en uitvoering van een meerjarig actieprogramma in nauwe samenwerking met de stakeholders in het designveld gericht op onder meer missiegedreven ontwerp, ondernemerschap en ruimte.
  3. Cultuur in wijken: Cultuur is van en voor iedereen. Met het plan van aanpak cultuur in wijken wordt bijgedragen aan de zichtbaarheid en het aanbod van cultuur dichtbij inwoners. Het doel is om de cultuurparticipatie en verbinding met de omgeving te verhogen.  

Financiële kerngegevens

Thema

Taakveld

Lasten

Baten

Mut.res.

Saldo

Sport

Sportbeleid en activering

8.575

-1.522

-390

6.663

Sportaccommodaties

30.758

-11.865

73

18.966

Cultuur

Cultuurpresentatie,-prod. en particip.

42.878

-4.693

-476

37.709

Musea

6.731

-1.054

0

5.677

Cultureel erfgoed

2.028

-138

3

1.893

Media

6.430

0

0

6.430

Levendige stad

97.400

-19.272

-790

77.338

BBV-indicatoren

Indicator

peiljaar

NL

100-300

> 300

Eindhoven

Niet-sporters (%)

2022

  46,4

  44,2

  42,6

  43,9

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 11:01:38 met de export van 11/07/2024 09:01:24