De sportregisseurs ondersteunen sportaanbieders om vitaal(-plus) te worden en blijven. Dat doen we met het vitaliteitsonderzoek en een programma op maat, samen met sportbonden en (lokale) instellingen.
% Eindhovense volwassenen dat voldoet aan de beweegrichtlijnen (1)
72%
73%
74%
75%
75%
75%
Toelichting cijfers:
De rijksoverheid heeft als doel gesteld dat in 2040 75 procent van de Nederlandse bevolking aan de Beweegrichtlijnen voldoet.
Toelichting indicator:
Deze indicator laat zien hoeveel procent van de Eindhovense volwassenen (18 t/m 84 jaar) aangeeft minimaal 150 minuten per week (matig) intensief te bewegen.
Voor volwassenen en ouderen (18 jaar en ouder) gelden de volgende richtlijnen: • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. • Voorkom veel stilzitten.
Motivatie keuze:
Deze indicator stelt ons in staat om jaarlijks, via de Inwonersenquête, te monitoren in welke mate volwassen inwoners van Eindhoven voldoen aan een belangrijke component van de beweegrichtlijnen, namelijk minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen. Daarnaast voert de GGD één keer per vier jaar de Gezondheidsmonitor uit, waarin uitgebreider gemeten wordt in welke mate Eindhovenaren voldoen aan de beweegrichtlijnen. Op basis van deze cijfers kan Eindhoven worden vergeleken met andere gemeenten.
Bron:
Inwonersenquête BiO
Bron type:
enquête
Frequentie:
jaarlijks
Hoort bij doel:
Zoveel mogelijk Eindhovenaren in beweging
% Eindhovense kinderen/jongeren dat voldoet aan de beweegrichtlijnen (1)
85%
26%
85%
85%
85%
85%
Toelichting cijfers:
In 2023 zijn we gestart met een specifiekere manier van meten. In plaats van het beweeggedrag per week, wordt het beweeggedrag per dag uitgevraagd. Dan blijkt dat meer kinderen aan de richtlijnen voldoen.
Toelichting indicator:
Deze indicator laat zien hoeveel procent van de Eindhovense kinderen en jongeren (4 t/m 17 jaar) aangeeft elke dag minstens een uur (matig) intensief te bewegen.
Voor kinderen en jongeren (van 4 t/m 17 jaar) gelden de volgende richtlijnen: • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. • Voorkom veel stilzitten.
Motivatie keuze:
Deze indicator stelt ons in staat om jaarlijks te monitoren in welke mate Eindhovense kinderen en jongeren (4 t/m 17 jaar) zich door de tijd heen ontwikkelen als het gaat om een belangrijke component van de beweegrichtlijnen (namelijk elke dag minstens een uur matig intensief bewegen). Daarnaast voert de GGD één keer per vier jaar de Gezondheidsmonitor Jeugd uit onder middelbare scholieren. Op basis daarvan kan voor die groep jongeren Eindhoven worden vergeleken met andere gemeenten
Bron:
Jaarlijks onderzoek naar sport- en cultuurdeelname onder kinderen/jongeren (BiO), dat parallel aan de Inwonersenquête wordt uitgevoerd.
Bron type:
enquête
Frequentie:
jaarlijks
Hoort bij doel:
Zoveel mogelijk Eindhovenaren in beweging
% inwoners (volwassenen) dat tevreden is over de diversiteit van het sport- en beweegaanbod (2)
75%
79%
80%
80%
80%
80%
Toelichting cijfers:
In samenwerking met sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders streven we naar een rijk en inclusief aanbod.
Toelichting indicator:
De indicator geeft weer in hoeverre inwoners tevreden zijn over de diversiteit van het sport- en beweegaanbod.
Motivatie keuze:
De sport- en beweegbehoefte van onze inwoners verschilt per individu. We vinden het belangrijk dat er voor alle Eindhovenaren voldoende gevarieerd sport- en beweegaanbod beschikbaar is. Met deze indicator maken we inzichtelijk in hoeverre inwoners ervaren dat dit ook daadwerkelijk het geval is.
Bron:
Inwonersenquête (BiO)
Bron type:
enquête
Frequentie:
jaarlijks
Hoort bij doel:
Sport- en beweegaanbod dat aansluit bij de behoefte in de stad
% kinderen/jongeren dat lid is van een sportvereniging (3)
69%
69%
70%
71%
71%
71%
Toelichting cijfers:
We inspireren kinderen en jongeren om te gaan sporten en bieden financiële ondersteuning wanneer dat nodig is.
Toelichting indicator:
Deze indicator laat zien welk percentage van de Eindhovense kinderen/jongeren (van 4 t/m 17 jaar) lid is van ten minste één sportvereniging.
Motivatie keuze:
In april 2019 heeft de raad de definitie van een vitale sportvereniging vastgesteld. Het hebben van een stabiel of stijgend ledenbestand, is een van de belangrijkste In april 2019 heeft de raad de definitie van een vitale sportvereniging vastgesteld. Het hebben van een stabiel of stijgend ledenbestand, is een van de belangrijkste bouwstenen van een vitale sportvereniging. Het is daarom relevant om te monitoren in welke mate kinderen/jongeren sporten bij een sportvereniging. Bovendien is het lidmaatschap van een sportvereniging een van de indicatoren om de (georganiseerde) sportparticipatie onder kinderen/jongeren in kaart te brengen. Juist voor kinderen en jongeren is het essentieel dat zij met plezier leren te bewegen en sporten. We weten dat de sportverenigingen daar een belangrijke rol in kunnen spelen.
Bron:
Jaarlijks onderzoek naar sport- en cultuurdeelname onder kinderen/jongeren (BiO), dat parallel aan de Inwonersenquête wordt uitgevoerd
Bron type:
enquête
Frequentie:
jaarlijks
Hoort bij doel:
Sportverenigingen die vitaal(-plus) zijn
% sportverenigingen dat vitaal is (3)
62%
63%
64%
65%
66%
67%
Toelichting cijfers:
We streven ernaar dat steeds meer sportverenigingen voldoende scoren op de bouwstenen strategie en beleid, vrijwilligers, financiën, leden en sportaanbod
Toelichting indicator:
Deze indicator laat zien welk percentage van de sportverenigingen in Eindhoven vitaal is. Dat wil zeggen dat ze de vijf basisbouwstenen (zie hieronder) voldoende op orde hebben.
Motivatie keuze:
In april 2019 heeft de raad de definitie van een vitale sportvereniging vastgesteld. Er zijn acht bouwstenen gedefinieerd. Wanneer een club de vijf basisbouwstenen (strategie & beleid; leden; vrijwilligers; financiën; sportaanbod) op orde heeft, is sprake van een vitale vereniging.
We streven ernaar dat 50% van de sportverenigingen een extra bijdrage levert aan gemeentelijke beleidsthema's als gezondheid, leefbare wijken en duurzaamheid
Toelichting indicator:
Deze indicator laat zien welk percentage van de sportverenigingen in Eindhoven vitaal-plus is. Dat wil zeggen dat ze de vijf basisbouwstenen voldoende op orde hebben en daarnaast aandacht hebben voor minimaal een van de drie extra bouwstenen (zie hieronder).
Motivatie keuze:
In april 2019 heeft de raad de definitie van een vitale sportvereniging vastgesteld. Er zijn acht bouwstenen gedefinieerd. Wanneer een club de vijf basisbouwstenen (strategie & beleid; leden; vrijwilligers; financiën; sportaanbod) op orde heeft, is sprake van een vitale vereniging. Als een club daarnaast aandacht heeft voor minimaal één van de drie extra bouwstenen (accommodatie; extra maatschappelijke activiteiten; een gezonde sportomgeving), wordt deze gezien als een vitaal-plus vereniging. We vinden het belangrijk om niet alleen sportverenigingen met (dreigende) problemen te helpen, maar ook de verenigingen die al vitaal(-plus) zijn te ondersteunen in hun ambities om zich verder door te ontwikkelen; de gemeente is er ook voor hen.
In samenwerking met de scholen zorgen we voor een kwalitatief goed en gevarieerd aanbod aan lessen lichamelijke opvoeding. Daarbij stimuleren we kinderen lid te worden van een sportvereniging.
Toelichting indicator:
De indicator geeft weer in welke mate de kinderen op Eindhovense basisscholen de fundamentele bewegingsvaardigheden (zoals balanceren en landen, rennen en springen, gooien en vangen) beheersen.
Motivatie keuze:
Goed ontwikkelde motorische vaardigheden dragen eraan bij dat op latere leeftijd wordt deelgenomen aan sport- en beweegactiviteiten. Daarom willen we, zoals ook opgenomen in de sport- en beweegvisie 2021-2025, dat ieder kind in Eindhoven de kans krijgt om zijn of haar motorische vaardigheden breed te ontwikkelen. Vanaf 2023 gaan we basisscholen stimuleren om de motorische vaardigheden van hun leerlingen, op een gestandaardiseerde manier, te meten. Door het stadsbrede gemiddelde te rapporteren, kunnen we zien hoe de motorisch zich in Eindhoven ontwikkelen en of we erin slagen om, samen met onze partners in de stad, de trend om te buigen dat de motorische vaardigheden per generatie afnemen.
Bron:
MQ Scan (geaggregeerde data op basis van de gegevens die scholen verzamelen).
Bron type:
registratie
Frequentie:
jaarlijks
Hoort bij doel:
Kinderen die motorisch vaardig zijn
% kinderen met een zwemdiploma aan het einde van de basisschool (4)
96%
98%
99%
99%
99%
99%
Toelichting cijfers:
We streven ernaar dat alle kinderen een zwemdiploma A behalen.
Toelichting indicator:
De indicator laat zien hoeveel procent van de Eindhovense basisschoolleerlingen in groep 8 beschikken over een zwemdiploma (minimaal zwemdiploma A).
Motivatie keuze:
Goed ontwikkelde motorische vaardigheden dragen eraan bij dat ook op latere leeftijd wordt deelgenomen aan sport- en beweegactiviteiten. Daarom willen we, zoals ook opgenomen in de sport- en beweegvisie 2021-2025, dat ieder kind in Eindhoven de kans krijgt om zijn of haar motorische vaardigheden breed te ontwikkelen. In Eindhoven zwemstad hebben we bijzondere aandacht voor de zwemvaardigheden van kinderen. In lijn met het bestuursakkoord 2022-2026 blijven we ons er daarom voor inzetten dat alle kinderen zwemvaardig de basisschool verlaten. Niet alleen vanuit het oogpunt van bewegen, maar ook in verband met de zwemveiligheid.
Bron:
Vragenlijstonderzoek sport- en beweeggedrag basisscholieren (BiO), tweejaarlijks
Bron type:
enquête
Frequentie:
overig
Hoort bij doel:
Kinderen die motorisch vaardig zijn
Aantal (top)sportevenementen van strategische sporten en/of die aansluiten bij TDK-profiel (5)
5
3
3
3
3
3
Toelichting cijfers:
We streven naar gemiddeld 3 strategische sportevenementen (zwemmen, hockey, voetbal, urban) per jaar. Daarnaast nog een groter aantal kleinere sportevenementen.
Toelichting indicator:
Deze indicator laat zien hoeveel (top)sportevenementen er ieder jaar worden georganiseerd in Eindhoven, die betrekking hebben op de strategische sporten van Eindhoven (voetbal, zwemmen, hockey en urban sports) en/of die naadloos aansluiten bij het TDK-profiel van de stad.
Motivatie keuze:
De economische en maatschappelijke impact van sportevenementen is extra groot als het een evenement is dat past bij de stad. Vandaar dat de nadruk ligt op evenementen op het gebied van de Eindhovense strategische sporten en/of die naadloos aansluiten bij het TDK-profiel van de stad. Deze evenementen kunnen zowel groot als kleinschalig zijn.
Bron:
Gemeente Eindhoven, afd. Ruimtelijke Expertise (Sport) in samenwerking met afd. Economische Zaken
Bron type:
registratie
Frequentie:
jaarlijks
Hoort bij doel:
(Top)sportevenementen die een impuls geven aan het imago van de stad
Wat gaan we daar voor doen
2.1 Faciliteren van een aantrekkelijk, passend en toegankelijk sport- en beweegaanbod voor iedereen
We stimuleren inwoners om te sporten en te bewegen door gebiedsgericht vraag en aanbod te koppelen, door inwoners te inspireren en door financiële drempels weg te halen.
3.1 Ondersteunen van sportverenigingen om vitaal(-plus) te zijn
We ondersteunen sportverenigingen. We zijn een betrouwbare partner van ondernemende sportaanbieders: waar nodig stimuleren en reguleren we.
4.1 Stimuleren dat kinderen de kans krijgen om hun motorische vaardigheden breed te ontwikkelen
We zorgen dat Eindhovenaren van jongs af aan (<12) vaardig zijn. We stimuleren jongeren (12-18) om te blijven bewegen.
5.1 Stimuleren van side-events bij (top)sportevenementen (maatschappelijke impact)
Door evenementen willen we inwoners inspireren om te (blijven) sporten. We streven ernaar dat de topsport de breedtesport versterkt.
In 2025 richten we ons vooral op:
•
Wijkgerichte activering: in 2024 zijn we de pilot Wijkgerichte activering gestart, waarmee we op basis van data onze inzet richten. In 2025 verwachten we de eerste resultaten van deze pilot
•
Ondersteunen en versterken van sportverenigingen: in 2024 is de subsidieregeling 'versterken sportverenigingen' gestart. In 2025 evalueren we de eerste resultaten van deze regeling met de verenigingen.
•
Zwemveiligheid en zwemplezier.: de opening van de nieuwe baden bij Nationaal zwemcentrum de Tongelreep betekent voor gebruikers meer inzicht in programmering en producten en een verbeterde toegankelijkheid.
•
Urban Sports: in 2025 versterken we onze structurele samenwerking met de urban communities.
Wat mag het kosten
x € 1.000
Realisatie 2023
Begroting 2024
Begroting 2025
Begroting 2026
Begroting 2027
Begroting 2028
Lasten
6.565
6.029
8.575
8.061
7.375
7.365
Baten
-1.302
-2
-1.522
-1.305
-720
-720
Mutatie reserves
-719
800
-390
-70
20
20
Saldo
4.543
6.827
6.663
6.686
6.675
6.665
Begroting 2025 per categorie
Lasten
2025
Baten
2025
Mutatie reserves
2025
Personeelslasten
6.021
Uitkering uit gemeentefonds
0
Toevoeging reserves
0
Kapitaallasten
0
Overige rijksbijdragen
-1.522
Onttrekking reserves
-390
Goederen en diensten
1.453
Belastingen en heffingen
0
Subsidies en overdrachten
1.066
Goederen en diensten
0
Verr. overhead en app.kst.
35
Overige overdrachten
0
Toevoegingen voorzieningen
0
Overig
0
Overig
0
Totaal lasten
8.575
Totaal baten
-1.522
Mutatie reserves
-390
Toelichting taken
Lasten
Baten
Reserve
Sportbeleid:
1.199
-311
-390
Sportactivering:
1.227
-1.211
0
Personeelslasten / apparaatskosten:
6.149
0
0
Totaal
8.575
-1.522
-390
Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 11:01:38 met de export van 11/07/2024 09:01:24