Informatievoorziening
De digitalisering van onze samenleving vereist een goede informatievoorziening en
-huishouding, in lijn met de Wet Open Overheid (Woo) en Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) . Informatie moet vindbaar, toegankelijk en betrouwbaar zijn voor zowel inwoners als medewerkers.
1. Betrouwbare en (be)veilig(d)e informatievoorziening
We blijven de betrouwbaarheid en veiligheid van onze informatievoorziening borgen en verbeteren. In 2025 richten we ons op het voldoen aan wet- en regelgeving, zoals NIS2-richtlijn (Network and Information Security Directive) en BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid), aanscherping van kwaliteitsafspraken met leveranciers, verbeteringen op grond van toegangsmanagement, monitoring en opvolging, bewustzijn en de kennis en kunde van onze professionals. Ook nemen we deel aan een overheids-breed cyberprogramma.
2. Duurzame informatiehuishouding
We borgen de continuïteit van de IT-dienstverlening en waar nodig passen we deze aan. We werken verder aan het in 2024 gestarte meerjarige project Generieke Informatie Voorzieningen Eindhoven (GIVE) dat zich richt op de modernisering van IT- voorzieningen voor zaakgericht werken, data gedreven werken en digitaal samen-werken, volgens de principes van de landelijke common ground beweging. De Common Ground is de informatiekundige visie waarmee gemeenten collectief de informatievoorziening eenvoudiger, flexibeler en slimmer gaan inrichten. En in 2025 gaan we door met de verbetering van de rechtmatigheid van onze IT-contracten.
3. AVG
Ook in 2025 geven we uitvoering aan de activiteiten uit het verbeterplan om beter te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en Wet politiegegevens (Wpg). In 2025 ligt de focus op naleving en uitvoering en een verdere groei in volwassenheid van de privacy organisatie door uitbreiding met extra Privacy Officers, privacy ambassadeurs in de sectoren en een tweejarig opleidingstraject voor de Privacy- en Information Security Officers.
Toekomstbestendige en robuuste financiële administratie
Eind 2024 is het programma TFF (Toekomstvaste Financiële Functie) afgerond en is er een nieuw financieel systeem geïmplementeerd dat op 1 januari 2025 operationeel wordt. Door deze vernieuwing kan de financiële functie flexibel acteren op organisatorische- en maatschappelijke ontwikkelingen en op wijzigingen in beleid en (wettelijke) regelgeving. In 2025 ligt de focus op het benutten van nieuwe systemen en data, verbeteren van (data)kwaliteit en controles in financiële processen, en het aanscherpen van samenwerking en dienstverlening. Hierbij wordt ook het kennisniveau in de organisatie verder verhoogd door gerichte opleidingen en trainingen.
Organisatie VNG-congres en expositie over de groei van de stad
Speerpunten voor 2025 zijn, naast de going concern activiteiten, de organisatie van het VNG-congres én de campagne ‘Open Eindhoven’. De 21 gemeenten in Brainport Eindhoven organiseren op 17 en 18 juni het landelijk VNG-congres. Een congres voor duizenden bestuurders uit Nederland. Een regionale projectgroep onder leiding van collega's van de sector Communicatie geven invulling aan de organisatie van dit grote congres.
In nauwe samenwerking met Eindhoven365 geven we invulling aan de campagne, samenspraak én communicatie over ‘Open Eindhoven’: ook al gaat de (binnen)stad op de schop, we blijven ‘open en bereikbaar’ én staan open voor interactie en suggestie. In 2025 opent de gemeente Eindhoven een expositieruimte in het Muziekgebouw, in samenwerking met o.a. Eindhoven365 en Studio040, waar inwoners, bezoekers en toeristen informatie krijgen over de groei van onze stad de komende jaren.
Maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen (MVOI) vertaald van manifest naar uitvoering.
In 2024 hebben de meeste sectoren hun MVOI-plannen opgesteld en opgenomen in de sectorplannen. Samen met de Directieraad worden de ambities op personele en financiële gevolgen geprioriteerd. In 2025 begint de structurele monitoring van ambities en resultaten, met als doel een jaarlijkse rapportage over de uitvoeringswijze en impact van ons MVOI-beleid. De gemeente Eindhoven streeft ernaar een toonaangevende opdrachtgever en aantrekkelijke partner te blijven op het gebied van MVOI.
Functionele en duurzame werkomgeving
We willen een omgeving creëren waar inwoners en bezoekers zich welkom en veilig voelen, en waar ons bestuur en collega's optimaal kunnen presteren in een prettige werkomgeving. In 2025 breiden we onze focus op circulaire bedrijfsvoering en energiebesparing uit om onze huisvesting en facilitaire services te verduurzamen, door middel van zorgvuldige afweging binnen de beschikbare middelen.
Organisatieontwikkeling Algemene Dienstverlening
In het najaar van 2024 wordt de missie/visie voor de sectoren Algemene Dienstverlening vastgesteld. Doorontwikkeling van Algemene Dienstverlening in 2025 zorgt er mede voor dat de ambities van de Stad Eindhoven mogelijk gemaakt worden. De sectoren van Algemene Dienstverlening bieden dan een stevige integrale basis met professioneel advies, klantgerichte processen, heldere kaders en stabiele en innovatieve systemen.
In 2025 zullen we ons blijven richten op sturing en beheersing waarbij het streven is om “in control zijn” verder te verstevigen. Onderdeel hiervan zijn onder strategisch portfolio management en In Control Statement (ICS).
Vervanging financiële systeem
De livegang van het centraal gepositioneerde nieuw Financieel systeem ERPx is voorzien op 01-01-2025. Dit is later dan de oorspronkelijke inzet bij de start van de implementatie. De gelijktijdige ontwikkeling van het data- en ICT- applicatielandschap en de relatie met overige systemen was dermate complex dat de continuïteit niet binnen de aanvankelijk planning kon worden gewaarborgd.
In 2025 gaan wij gebruik maken van het nieuwe financiële systeem, waarbij in eerste instantie de focus ligt op continuïteit van de financiële processen en bijbehorende informatiestromen. In het tweede half jaar van 2025 optimaliseren we het systeem in samenhang met de ontwikkelingen binnen het datagericht werken en het data- en applicatielandschap. Zo kunnen we in de volle breedte de meerwaarde de mogelijkheden van het moderne systeem verder uitnutten en de bijdrage aan een stabiele financiële informatiehuishouding en - informatievoorziening verder inhoud te geven.