Programma's

2a Ondernemende stad

2a. Ondernemende stad

Ondernemende stad

Brainport Eindhoven behoort tot de leidende economische regio's in binnen- en buitenland. Deze sterke economische positie dankt zij allereerst aan de prestaties van de ondernemers in Eindhoven en de regio. Maar ook aan o.a. de triple helix samenwerking en een doordachte meerjarenstrategie die bijdragen aan de juiste randvoorwaarden voor ons ondernemers- en vestigingsklimaat. We staan met de ‘schaalsprong’ aan de vooravond van een nieuwe krachtige impuls van de regionale economie, aangevoerd door de groei van het hightech ecosysteem en met een belangrijke rol van het brede mkb. Economische groei is geen doel op zich, maar is wel randvoorwaardelijk voor de 'brede welvaart' en het welzijn van onze samenleving, waarbij we willen dat al onze inwoners profijt hebben van het (economische) succes van Brainport Eindhoven. Gesteund door deze gunstige economische positie zoeken we daarin naar meer balans. Iedereen is nodig en kan van waarde en betekenis zijn.

In 2025 blijven we ons inzetten voor een gezonde, duurzame en toekomstbestendige economische structuur om de stad vitaal en leefbaar te houden. Dat doen we door beleidskaders te ontwikkelen die richting geven aan de verdere ontwikkeling van ons ondernemers- en vestigingsklimaat. Waarvan onze binnenstad als één van de economische toplocaties een belangrijk visitekaartje is. Onze accountmanagers fungeren als eerste aanspreekpunt voor externe stakeholders en adviseren over vestigingsmogelijkheden, uitgifte van locaties op bedrijventerreinen, vergunningaanvragen, bestemmingsplan-mogelijkheden, economische ontwikkelingen en de programmering van werklocaties. Via Brainport Development focussen we op de hightech maakbedrijven die het profiel van onze stad en regio verder versterken: hightech systemen & materialen, food & technology, automotive, lifetech & health. In de regionale Brainport Agenda (meerjarenagenda van Stichting Brainport) staan de pijlers Innovatie, technologie en ondernemerschap, Talent, en Woon- en Leefomgeving voor onze regio centraal. Deze pijlers komen ook terug in de Jaarplannen van Brainport Development. Aan de hand van de Strategische Agenda Brainport voeren de triple helix partijen in Brainport Eindhoven en de provincie Noord-Brabant de dialoog met het Rijk omtrent hun gezamenlijke ambities voor de Brainportregio. Dit heeft onder andere geresulteerd in de Brainport-deal en de Beethoven-deal. Eindhoven is de stad van ‘TDK’: technologie, design en kennis. Dat is uniek; maar weinig steden beschikken over de ‘linker- én rechterhersenhelft’, over creatief vermogen én tech-kennis. Deze bijzondere combinatie maakt dat Eindhoven een ecosysteem heeft waarin innovatie centraal staat. Die innovaties worden in onze stad niet alleen bedacht, maar ook gemaakt en getest. Hoofd, hart en handen komen hier samen. Vanuit de gemeente Eindhoven versterken we de basis van onze economische ontwikkeling via innovatie en startups, een ondersteunende arbeidsmarktinfrastructuur, het hebben van voldoende en geschikte werk- en kantoorlocaties, het optimaliseren van onze ondernemers-dienstverlening en het intensiveren van onze ondersteuning aan het brede MKB als ruggengraat van onze economie. Dit alles doen we in samenwerking met de Eindhovense ondernemers(verenigingen) en partners zoals Brainport Development, onderwijs- en kennisinstellingen, SGE/MRE en individuele regiogemeenten.

Eindhoven is een stad in ontwikkeling, bekend om zijn innovatie en bruisende sfeer met de binnenstad als kloppend hart. Als kern van Brainport Eindhoven speelt het een cruciale rol in het vestigingsklimaat, met een breed scala aan evenementen en voorzieningen, waaronder horeca, detailhandel, vrijetijdsactiviteiten en cultuur. Het nachtleven van Eindhoven is een belangrijk onderdeel, met diverse cafés, bars, clubs, en culturele evenementen die creativiteit en artistieke expressie bevorderen. Samen met de stad is de  visie op een bruisend Eindhoven opgesteld. De stad transformeert van een 'place to buy' naar een 'place to be' en 'place to meet', waarbij ontmoetingen en sociale interacties centraal staan. Daarnaast worden geïnteresseerde ondernemers door middel van accountmanagement en beleidskennis voorzien van advies. Hiermee creëren we een ondersteunende omgeving waarin nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. 

Met de inzet op economische transformatie ondersteunen we de betrokken belanghebbenden van de binnenstad en winkelcentrumgebieden om met toekomstbestendig aanbod de verblijfskwaliteit te verbeteren en daarmee de leefbaarheid in de wijk en stad als geheel te vergroten. Om als stad leefbaar en aantrekkelijk te zijn, hebben we ook voorzieningen nodig die aansluiten bij de behoefte van onze groeiende en veranderende omgeving. Dit bestaat uit gebalanceerd aanbod van maatschappelijke en commerciële voorzieningen.  Om het niveau van de voorzieningen te laten aansluiten bij de behoefte van de stad werken we aan een Programma voor stedelijke en maatschappelijke voorzieningen samen met de gemeenten uit de MRE regio en bovendien in samenhang met het rijksonderzoek naar voorzieningen in het kader van het Beethoven convenant. 

We werken aan een moderne en duurzame arbeidsmarktinfrastructuur die snelle en passende dienstverlening biedt aan alle bedrijven en inwoners voor alle vragen op de arbeidsmarkt. Nieuwe kaders op inhoudelijk en financieel vlak van Rijkswege noodzaken een heroverweging van het dienstverleningsconcept Huis naar Werk (in de toekomst verplichte naamvoering Werkcentrum Zuidoost Brabant). Het Huis naar Werk is dé gids voor werk, scholing en ontwikkeling waar alle vragen beantwoord kunnen worden. In 2025 investeren we in een herijking van de dienstverlening van het Huis naar Werk en bijbehorende duurzaam perspectief. Een meer afgebakende positie van de dienstverlening van het Huis naar Werk ten opzichte van de reguliere dienstverlening van aangesloten partners én keuzen in de intensiteit van de dienstverlening aan verschillende doelgroepen als gevolg van de nieuwe kaders vragen aandacht.
De integratie van regionale werkgeversdienstverlening en de dienstverlening van het  leerwerk loket met de werkzaamheden van het Huis naar Werk krijgt eveneens vorm in de praktijk. Dat geldt ook voor de samenhang met de Vereenvoudiging Sociaal Domein. De arbeidsmarktregio groeit gefaseerd naar een ‘skillsbased economy’ waarbinnen zoveel mogelijk talenten hun vaardigheden in beeld hebben en kunnen inzetten. Alle talenten zijn nu en in de toekomst nodig op de arbeidsmarkt. Dit vertrekpunt én het belang van het versterken van de Brede Welvaart zet in op verdere inbedding van het recente strategische arbeidsmarktbeleid en bijbehorende uitvoering verbonden aan en aanvullend op het programma Talent van Brainport Development. Specifieke aandacht krijgt de aansluiting met en investering in de Brainport Academy voor de doelgroep onbenut potentieel. De Academy heeft als doel de komende 5 jaar meer technisch talent beschikbaar te krijgen en houden voor de Semicon-industrie, mede door inzet op Leven Lang Ontwikkelen en een versterking van de instroom van nog niet benutte talenten.

We voeren de ontwikkelde Human Capital Agenda’s voor de energietransitie, digi- en dataficering en de zorg en welzijn-sector uit en stellen deze zo nodig bij. Deze agenda’s investeren gericht op activiteiten die vraag en aanbod nu en in de toekomst beter laten aansluiten om zodoende de krapte de komende jaren te dempen. Zo ondersteunen we mede ‘de schaalsprong’ die gevolgen heeft voor personeel in alle sectoren en voor alle grote maatschappelijke opgaven. Mede afhankelijk van de behoefte bij werkgevers ontwikkelen we in 2025 maximaal twee nieuwe agenda's voor maatschappelijke transities en/of sectoren. 

Naast het beschikbaar krijgen en houden van ons eigen talent hebben we talent van buiten nodig. We willen dat de (kennis)werkers en hun gezinnen ervoor kiezen om in Eindhoven te blijven. Het Holland Expat Center South draagt er samen met andere partijen in de stad en regio aan bij dat zij zich zoveel mogelijk thuis voelen en mee gaan doen in onze samenleving. We leggen nadruk op het managen van verwachtingen bij internationals door het vroegtijdige informeren over ‘hoe zaken in Nederland werken (zorg, onderwijs, etc), maar ook op het leren van de Nederlandse taal (werkgeversaanpak taal) en een gestandaardiseerd informatiepakket voor internationals'. We schalen het programma om spouse te begeleiden naar de arbeidsmarkt op en nemen daarin de kraptesectoren mee als aandachtspunt. Hierbij maken we afspraken met werkgevers over hun rol en verantwoordelijkheden daarin. Verder lanceren we, samen met Eindhoven365 en Brainport Development het sociale onboardingsprogramma Homewards.

Doelen

Gezonde economische structuur

Toename werkgelegenheid

Arbeidsmarkt in Balans

Innovatie

Ruimte voor bedrijvigheid

CO2-reductie industrie en bedrijfsleven

Goede dienstverlening voor het bedrijfsleven

Voldoende internationaal talent voor onze kenniseconomie

Toename economische activiteiten

Stimuleren samenwerking met onze partners in de stad.

Aantrekkelijke stad om te bezoeken

                                                                                                                                               .

Highlights 2025 uitvoeringsprogramma bestuursakkoord  

  1. Inrichten ondernemersloket (daarbinnen o.a. opstellen programma snappen of schrappen en single point of entry voor ondernemers).
  2. Werkgeversaanpak taalaanbod internationals
  3. Nieuwe programmering bedrijventerreinen, inclusief inzicht bestaand aanbod en aanvullende behoefte werklocaties Eindhoven.
  4. Stimuleren samenwerking via BIZ-en (doorlopend)

Financiële kerngegevens

Thema

Taakveld

Lasten

Baten

Mut.res.

Saldo

Ondernemende stad

Economische ontwikkeling

3.443

0

-50

3.393

Fysieke bedrijfsinfrastructuur

9.340

-7.669

0

1.671

Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

4.026

-2.789

-146

1.091

Economische promotie

6.049

-5.660

-212

177

Ondernemende stad

22.858

-16.118

-408

6.332

BBV-indicatoren

Indicator

peiljaar

NL

100-300

> 300

Eindhoven

Functiemenging

2023

  54,2

  57,1

  59,3

  60,9

Vestigingen (van bedrijven) (per 1.000 inw.15 t/m 64 jr)

2023

  181,8

  171,9

  223,8

  168,3

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 11:01:38 met de export van 11/07/2024 09:01:24