Programma's

3a Woningbouw en fijne wijken

Leefbare wijken door integraal gebiedsgericht samenwerken

De gemeente Eindhoven staat voor een grote schaalsprong. Het is belangrijk dat deze groei gestructureerd, duurzaam en integraal verloopt met oog voor de leefbaarheid in de stad.  
Zoals verwoord in het Bestuursakkoord, werken we vanuit het perspectief van de wijk. Integraal gebiedsgericht werken hanteren wij daarom als belangrijke driver voor het realiseren van de opgaven in de hele stad. De opgaven in de wijk en de complexiteit hiervan zijn leidend voor de wijze waarop de gebiedsgerichte aanpak wordt georganiseerd. Daarbij hebben we oog voor de hele stad, dus álle wijken. Daarbij zien we een toenemende complexiteit aan maatschappelijke opgaven waar we als gemeente voor aan de lat staan. Denk hierbij aan opgaven rond zorg, klimaat, huisvesting en veiligheid. Wat deze maatschappelijke opgaven gemeen hebben, is dat versteviging van het gebieds- en wijkgericht werken kan bijdragen aan oplossingen. Dit komt ook terug in de bestuurlijke opdracht integraal gebiedsgericht werken.   
In onze groeiende stad is en blijft namelijk belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en blijft voelen.   

Aanpak voor de hele stad

Gebiedsgericht werken - in combinatie met gebiedsgericht denken - is de manier van werken door de gehele stad. Met als doel het wonen, werken en de leefbaarheid in de stad te bevorderen. Dat betekent ook wat voor de werkwijze van de gemeentelijke organisatie. In het bestuursakkoord is hiervoor incidenteel € 5 miljoen beschikbaar gesteld. Daarvan wordt, net als vorig jaar, € 1,8 miljoen in 2025 ingezet.  
Eindhoven kent een aantal kwetsbare gebieden, die extra aandacht verdienen. De gemeente moet overal en zéker in die wijken een zichtbare, herkenbare en betrouwbare partner zijn. De opgave in buurten en wijken en de complexiteit hiervan zijn leidend voor de wijze waarop de integrale gebiedsgerichte aanpak wordt georganiseerd.   
Wij leren door te doen, vanuit twee vormen van integraal gebiedsgericht werken. Voor de langere termijn - 20 jaar- met het Pact Woensel Zuid en voor de korte(re) termijn de focusgebieden Bennekel, Doornakkers en Oud Woensel. De 'best practices' in deze trajecten geven input om voor de gehele stad het integraal gebiedsgericht werken vorm te gaan geven. Gewerkt gaat worden aan bijvoorbeeld buurtontmoeting en een heldere set aan instrumenten om qua werkwijze in te zetten (o.a. Samenleven in Verscheidenheid).  

Versterken integraal gebiedsgericht werken

Op basis van het Beleidskader veiligheid 2023-2026 en de Sociale Koers (2)040 gaan we het gebiedsgericht werken nog verder versterken. De nadruk ligt daarbij op Woensel-Zuid, Doornakkers en Oud-Gestel. De intentie is om deze manier van werken vanuit daar op te zetten en vervolgens uit te bouwen naar meer gebieden binnen de gemeente.   

Pact Woensel Zuid

Vanuit het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid is het stadsdeel Woensel Zuid sinds juli 2022 aangewezen als ‘stedelijk focusgebied’, samen met 19 andere gebieden in het hele land. In maart 2023 is het Pact Woensel Zuid getekend door ruim 45 partners uit de stad; in maart 2024 is het uitvoeringsprogramma bij het Pact vastgesteld namens meer dan 50 partners. Het partnerschap groeit omdat de noodzaak van samenwerken gezien wordt!  
Er zijn bij het tekenen van het Pact een aantal hoofdthema’s vastgesteld: 1) perspectief, 2) samen leven en 3) fijne buurt. Het vertrekken vanuit de leefwereld van de inwoners blijft in alle thema’s een belangrijk uitgangspunt.  
Als gemeente zijn we één van de deelnemende partners binnen het Pact Woensel Zuid. Om op een goede manier invulling te kunnen geven aan uitvoering en opvolging van de doelstellingen op basis van het uitvoeringsprogramma, is het nodig om zowel personele capaciteit, middelen en richting hiervoor aan te geven. Daarbij dient het Pact Woensel Zuid ook op de juiste wijze geborgd te worden binnen de gemeentelijke organisatie. 

Inrichten van de organisatie

Door het benoemen van integraal gebiedsgericht werken als een van de bouwstenen voor de doorontwikkeling van de gemeentelijke organisatie krijgt het een hoge prioriteit. Hiermee is het een van de majeure projecten en daarmee ook een van de grote organisatorische opgaven deze bestuursperiode. Er komt een sector Gebieden en Wijken, waarvoor in de Kadernota eerder al middelen zijn aangevraagd. In 2024 is gewerkt aan een definitie op leefbaarheid die dient als basis voor vraagstukken met betrekking tot integraal gebiedsgericht werken. Deze vraagstukken gaan over wat het integraal gebiedsgericht werken is, waar het een antwoord op geeft en wat het gevolg is voor de inrichting van de organisatie, overlegvormen, werkprocessen, besluitvorming, instrumentarium, toewijding en commitment. Dit vertrekpunt rondom leefbaarheid is sterk gebaseerd op de dimensies rondom leefbaarheid zoals die in de Buurtkijker opgenomen zijn.  
Om het gebiedsgericht werken te kunnen versterken gaan we veel gerichter werken én onderscheid maken. Om dit te kunnen doen is er meer slag- en realisatiekracht op het niveau van de wijken nodig. Door deze elementen te combineren zullen we ook op veel punten efficiënter zijn in ons werk. Denk aan de juiste interventies en effectievere besteding van budgetten. 
  

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 11:01:38 met de export van 11/07/2024 09:01:24